Site Overlay

Upplev Island med hyrbil

Island ligger i norra delen av Atlanten. Detta ö-land är Europas mest västliga nation och kontinentens näst största ö. Huvudstaden Reykjavik ligger på halvön Seltjarnarnes och majoriteten av Islands befolkning bor i Reykjavik och i de omgivande förorterna. ’ Reykjavik är även Islands ekonomiska, politiska och kulturella centrum.

Ett fantastiskt land för de äventyrslystna

Island blir en allt populärare destination för turister. Unik natur, speciell arkitektur och särpräglad kultur gör Island till ett attraktivt resmål för äventyrliga besökare. Öns växtlighet och storslagna vyer består av en blandning mellan 150 vulkaner, flera fjordar och dalgångar. Island är kontrasternas land, här finns mängder med varma källor samtidigt som 12 000 hektar av landytan är täckt av glaciärer. Hyr en bil och upptäck allt exotiskt Island har att erbjuda.

Upptäck Island i en hyrbil

Det finns flera möjligheter att hyra en bil på Island, de flesta väljer att flyga till Keflaviks internationella flygplats. Det finns 14 olika flygplatser på Island men Keflavik är den största och här landar de flesta av de internationella flygen. Keflavik ligger 50 km utanför Reykjavik, dit de flesta besökarna väljer att komma. Det finns emellertid andra flygplatser men de ligger längre från Reykjavik.

Om du vill flyga vidare inrikes finns det mycket att välja på. Om det är ditt första besök på Island kan det vara bättre att hyra en bil och ha Reykjavik som utgångspunkt för dina utflykter. Du kan hämta upp en hyrbil då du landar på Keflavik men du kan även åka kollektivt till Reykjaviks centrum där det finns flera biluthyrare. Här finns både isländska såväl som internationella hyrbilsföretag. Lava Auto och Ice Rental Cars är två av de isländska företagen. Använd gärna internet för att hitta det billigaste och bästa alternativet för att hyra bil på Island. På så sätt kan du hitta bra erbjudanden från större biluthyrare.

Trafikkulturen på Island

Lagstiftningen för fordonstrafik och trafikkulturen i övrigt skiljer sig inte nämnvärt från den svenska. Tänk bara på att det råder förbud mot off-roadkörning. Se därför till att hålla dig till väl utmärkta vägar och leder. Förbudet finns av säkerhetsskäl och det ligger därför i ditt eget intresse att följa lagstiftningen. Det är klokt att berätta för biluthyraren hur du ska använda hyrbilen, då kan du få ett och annat gott råd. Till skillnad från USA har Island den högsta biltätheten per capita i världen. Skälet är troligen det extrema vädret och de långa avstånden.

Viktiga besöksmål

Island är världsberömt för sina naturliga varma källor. Dessa spektakulära naturfenomen kallas gejsrar. Dessa gejsrar är resultatet av att grundvattnet på sina håll uppnår så höga temperaturer att det börjar koka. När grundvattnet uppnår kokpunkten sprutar hett vatten och ånga upp i luften. Geysir är en av dessa gejsrar och ligger ungefär 100 km från Reykjavik. I området finns det flera varma källor som är väl värda att besöka. Geysir är inaktiv långa tider och då besöker de flesta Strokkur i stället, vilket ligger inte långt från Geysir. Det är lätt att ta sig dit med bil.

Längre utflykter

Om du har tid för längre utflykter kan det vara en god idé att uppleva mer än bara Reykjavik. Islands näst största stad, Akureyri, ligger ungefär fem timmars körning från Reykjavik. Denna kuststad på den norra kusten är en viktig handelsstad för regionen. Historiskt har Akureyri varit ett centrum för fiske och jordbruk. Du kan övernatta på något av de moderna hotellen i staden. Om du tycker om vintersport kan du tillbringa en dag vid backarna på Hlíðarfjöllin, även kallat Islands Alper. Fjället reser sig över 1 500 meter över havet och är ett populärt turistmål.

Ett annat populärt turistmål är Selfoss, en stad ungefär 50 km sydost om Reykjavik. Det är enkelt att ta sig dit med hyrbil. Besök dess välkända landsbygds- och konstmuseum.